Het verschil tussen een gratis en een Premium LinkedIn®-account is vandaag groter dan ooit. Terwijl LinkedIn® vroeger een platform was waar je met een beperkt profiel toch behoorlijk wat kon doen, schuift het bedrijf steeds meer op richting een “pay to play”-model. Met tegenvallende advertentie-inkomsten en toenemende druk om winst te maken, worden gratis gebruikers steeds nadrukkelijker beperkt.
Maar betekent dit automatisch dat iedereen moet upgraden? Niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk om te begrijpen watje mist als je het niet doet, en wanneer het wél een slimme investering is.
Hulp nodig?
Bij Winger Academy zijn we pas tevreden als jij resultaat boekt. We toveren je LinkedIn® bedrijfspagina en profiel om in een gouden visitekaartje en maken LinkedIn®-content die echt scoort.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste LinkedIn® features?
🔥 Abonneer je dan op mijn maandelijkse nieuwsbrief op LinkedIn®
🔥 Volg onze Winger Academy company page
🔥 Volg mij of connecteer met mij en klik op de 🔔 in de rechterbovenhoek op mijn profiel
🔥 Contacteer ons als je meer wil weten over onze opleidingen en diensten
Een groeiende kloof tussen gratis en betaald.
Waar je vroeger met een gratis profiel nog redelijk zicht had op wie je profiel bezocht, krijg je nu enkel een handvol recente bezoekers te zien. Gepersonaliseerde connectieverzoeken? Vijf per maand. Zoekmogelijkheden? Zeer beperkt. InMails? Vergeet het.
Daartegenover staan Premium-leden die wél kunnen zien wie hun profiel bekijkt, tientallen connectieverzoeken kunnen uitsturen, geavanceerde zoekfilters kunnen gebruiken, en tot 50 InMails per maand mogen versturen (afhankelijk van het type Premium). Voor salesmensen, recruiters of actieve netwerkers is dat verschil gigantisch.
Begrijp me niet verkeerd: ik snap waarom LinkedIn® dit doet. De kosten om een performant en wereldwijd professioneel platform te onderhouden zijn enorm. En LinkedIn® is nog steeds uniek in zijn soort.
Maar als je als missie hebt “professionals verbinden”, dan wringt het ergens wel dat net die verbinding voor gratis gebruikers alsmaar moeilijker wordt gemaakt.
Wanneer loont een Premium account de moeite?
Niet iedereen moet nu naar de kassa rennen voor voor het aanschaffen van een Premium account. Als je LinkedIn® slechts sporadisch gebruikt of puur passief aanwezig bent, dan is een gratis account voldoende.
Maar in deze situaties is Premium volgens mij wél het overwegen waard:
In 2023 had 18,87% van alle LinkedIn®-leden een Premium-account. Geen meerderheid, maar toch al bijna 1 op 5. Dat cijfer zal in de komende jaren vermoedelijk verder stijgen naarmate de gratis functionaliteiten verder worden ingeperkt.
Wat kost LinkedIn® Premium in 2025?
De tarieven voor de verschillende LinkedIn® Premium-formules zijn als volgt:
Zoals altijd biedt LinkedIn® een gratis proefperiode, zodat je eerst kunt ontdekken welke functies echt het verschil maken voor jouw doelen.
Een tip voor journalisten
Ben je journalist? Dan heb ik nog een interessante tip voor je. LinkedIn® biedt jaarlijks een gratis Premium-abonnement aan voor actieve journalisten. Waarom? Omdat ze willen dat journalisten het platform meer gebruiken om hun artikels te delen, discussies op gang te brengen en nieuwswaarde toe te voegen aan het netwerk.
Dat verhoogt de dagelijkse betrokkenheid van leden én versterkt de positie van LinkedIn® als relevant medium, een slimme zet van LinkedIn®, want die engagement-data is goud waard richting adverteerders.
Elke journalist kan via deze link naar een speciaal formulier een aanvraag indienen om hiervoor in aanmerking te komen.
Tot slot
Of Premium voor jou de moeite loont, hangt volledig af van wat je wil bereiken op LinkedIn®. Maar één ding is zeker: wie vandaag het maximale uit het platform wil halen, moet bereid zijn om te investeren. Of dat nu met geld is, of met tijd.
Wil je weten of een Premium-account voor jou zinvol is? Stuur ons gerust een bericht, dan kijken we even met je mee.