Hoe reageer je op een connectieverzoek van een onbekende via LinkedIn?

Auteur:

Tom Baeten
juni 2, 2022

“Hi! I’d like to join your LinkedIn network”: een melding die elke LinkedIn gebruiker geregeld ontvangt. Maar wat doe je wanneer je zulk verzoek krijgt van een onbekende? Hoewel connectieverzoeken zonder persoonlijke boodschap een no-go zijn, is het zomaar weigeren van een verzoek van een onbekende niet altijd een goed idee. In deze blogpost leggen wij jou uit hoe je deze situatie aanpakt! 

Het voelt misschien wat raar of onwennig om een verzoek te krijgen van iemand die je niet kent. Vaak worden deze verzoeken verzonden omwille van commerciële doeleinden, al kan je het vaak ook gewoon als een compliment beschouwen. Het toont namelijk aan dat jouw profiel goed te vinden is via LinkedIn, en dat iemand interesse heeft in jouw professionele activiteiten. 

Koude uitnodigingen kunnen opportuniteiten met zich meebrengen. Het geeft je de kans om iemand nieuw te leren kennen en wie weet wordt deze onbekende in de toekomst wel een business partner, klant, leverancier, medewerker of collega. Beperk je via LinkedIn dus zeker niet tot eerstegraads connecties. Let hierbij wel op dat je steeds focust op de kwaliteit van je netwerk, en aanvaard dus niet zomaar elk verzoek. 

Via volgende 2 stappen maak jij zeker en vast de juiste keuze:  

  • Scan het profiel 

Bekijk het profiel van de persoon die met jou wil connecteren en ga na wat de aanleiding voor het verzoek zou kunnen zijn. Wanneer je het profiel bekijkt, ontdek je misschien enkele gemeenschappelijke noemers. Misschien studeerden jullie wel aan dezelfde universiteit, zijn jullie actief in dezelfde branche of zijn jullie lid van een gemeenschappelijke groep. Indien je een overeenkomst vindt die jou aanspreekt en je denkt dat deze persoon eventueel een waardevolle connectie kan vormen, beantwoord je het verzoek best met een persoonlijk bericht. 

  • Stuur een persoonlijk berichtje

Wanneer je het connectieverzoek geaccepteerd hebt, kan je een persoonlijke boodschap samenstellen. Deze kan je vervolgens verzenden via de chat, of via een Inmail indien je een Premium profiel hebt. Wanneer je geen Premium profiel hebt, heb je wel recht op 1 Inmail per maand. 

In je berichtje kan je volgende zaken aanhalen: 

  • Bedank de persoon voor het connectieverzoek 
  • Vraag de persoon of jullie elkaar eerder al ontmoet hebben. Misschien kennen jullie elkaar uit een ver verleden, maar laat je geheugen jou even in de steek. 
  •  Ga na waarom deze persoon graag met jou wou connecteren. 
  • Start een conversatie om geconnecteerd te blijven. Het gemeenschappelijke punt dat tijdens de scan van het profiel naar boven kwam, is hierbij de perfecte conversation starter. 

Indien de persoon uitgebreid de tijd neemt om jouw berichtje te beantwoorden en er een fijne conversatie ontstaat, kan je het verzoek vervolgens aanvaarden. Ontvang je geen of een onpersoonlijk antwoord, dan kan je de connectie gewoon verwijderen, omdat het geen kwalitatief contact zal opleveren.

Onze tip: focus op kwaliteit, niet op kwantiteit

Je netwerk uitbreiden is leuk, maar vergeet niet dat netwerken draait om het onderhouden van contacten en niet om het opbouwen in aantallen. Scroll dus geregeld door je LinkedIn feed en interageer op posts die jou écht aanspreken. Zo leert het algoritme jou ook beter kennen, en zal je vaker content te zien krijgen die aansluit bij jouw interesses.

Reading material or learning material? Food for thought!

Dé LinkedIn trends voor 2024

Dé LinkedIn trends voor 2024

Nu 2024 voor de deur staat, kunnen we op basis van het voorgaande jaar concluderen dat het landschap van LinkedIn dynamischer is dan ooit. De nieuwe features vlogen ons het voorbije jaar weer om de oren. Sommige functies werden afgevoerd naar het ‘feature kerkhof’....

Lees meer
Follow us on Social Media