Vier netwerk experten over het nieuwe netwerk-normaal
Tot voor kort deed netwerken ons denken aan events, recepties en etentjes. Vandaag denken we meteen aan Zoom, Teams of een andere vorm van video calls. Maar hoe zal het post-corona tijdperk eruitzien voor netwerkers? Wij brachten vier netwerk experten samen rond de virtuele tafel, en bespraken het topic met hen.
Onze netwerk experten
Stijn Van Der Meulen: Oprichter van Netwerkers.be
Hans Maertens: Gedelegeerd bestuurder VOKA
Celine Van den Eynden: Studente Business & Languages, scriptieonderzoek naar de toekomst van netwerken
Tom Baeten: Oprichter Winger Academy, LinkedIn® expert & trainer
Wie op zoek gaat naar de betekenis van het woord netwerken, krijgt via Van Dale volgende definitie voorgeschoteld: “Contacten aanknopen en onderhouden die nuttig zijn voor je carrière”. Toch blijkt vaak dat professionals eigen accenten en klemtonen leggen binnen hun betekenis van het begrip. Hoe zouden jullie deze definitie aanvullen?
Stijn Van Der Meulen: Klinkt als een goed begin, maar ik zou ook het belang van duurzaamheid en complementariteit toevoegen aan deze definitie. Wanneer je netwerkt, leg je namelijk contacten om er blijvend voor elkaar te zijn. En om iets voor elkaar te kunnen betekenen, is het belangrijk dat je elkaar goed aanvult. Zo zal je elkaar namelijk versterken.
Hans Maertens: Ik ga er volledig mee akkoord dat netwerken geen eenmalige activiteit is. Daarom ben ik ook erg blij dat deze definitie het woord “onderhouden” bevat, omdat netwerkers dit wel eens durven vergeten.
Tom Baeten: Die duurzaamheid is inderdaad erg belangrijk, zodat je op lange termijn een meerwaarde kan zijn voor elkaar. Daarnaast vind ik dat “nuttig zijn voor je carrière” allerlei invullingen kan krijgen. Netwerken is dus niet enkel samenwerken, maar bijvoorbeeld ook het delen van kennis of het uitwisselen van contacten.
Celine Van den Eynden: Dat klopt. Netwerken vindt vaak plaats zonder dat we er zelf bij stilstaan. Wanneer je aan iemand vraagt “Ken jij iemand die goed is in x?” of “Wie moet ik contacteren voor y?”, ben je eigenlijk jouw netwerk aan het uitbreiden.
Door een ons allen welbekend virus hebben we de afgelopen periode massaal online genetwerkt. Wat is volgens jullie het grootste voordeel binnen het online verhaal?
Celine Van den Eynden: De tijdsefficiëntie. Wanneer je online een evenement bijwoont, bespaar je heel wat tijd en moeite. Je hoeft je namelijk niet meer te verplaatsen en kan gewoon meevolgen vanuit jouw eigen woning.
Stijn Van Der Meulen: Dit zorgt er vervolgens ook voor dat afstand geen rol meer speelt. Corona gaf ons het gevoel dat we opgesloten zaten, maar heeft eigenlijk veel deuren geopend. We kunnen vandaag digitaal netwerken met mensen van over het hele land. De digitale wereld brengt zelfs internationale netwerkmogelijkheden met zich mee.
Hans Maertens: Virtueel is de drempel om te netwerken ook vaak kleiner, waardoor dit gegeven een goed middel is om nieuwe contacten te leggen.
Tom Baeten: Ook voor het onderhouden van contacten zijn online platformen zoals LinkedIn® een goed middel. Dankzij allerlei meldingen en herinneringen wordt je steeds op de hoogte gebracht van de activiteiten van jouw netwerk en krijg je de kans om onmiddellijk te reageren en het contact opnieuw aan te knopen.
Celine vroeg 90 Vlaamse netwerkers aan welk soort netwerkevenementen ze het liefst deelnemen. Hier koos 97% voor fysieke evenementen, en slechts 3% voor het digitale alternatief. Waarom denken jullie dat professionals de fysieke piste verkiezen, ondanks alle virtuele voordelen die jullie net aanhaalden?
Tom Baeten: Beide netwerkvormen zijn zo verschillend, dat je ze eigenlijk niet met elkaar zou mogen vergelijken. Zo neemt online netwerken eerder een passieve vorm aan, terwijl fysiek netwerken heel pro-actief is. Je treedt uit jouw comfortzone om op iemand af te stappen en een nieuw contact te leggen.
Hans Maertens: Fysiek samenkomen brengt ook meer mogelijkheden met zich mee op het vlak van diepgang en persoonlijke interactie. Online netwerken is dus zeker een goed middel om contacten te leggen, maar niet om deze uit te diepen. Daarom denk ik dat het online verhaal het fysieke nooit zal kunnen vervangen.
Celine Van den Eynden: De opmerking die Hans maakt over persoonlijke interactie klopt inderdaad. Uit mijn onderzoek blijkt dat netwerkers enorm houden van het spontane, interactieve, persoonlijke en informele karakter van fysieke evenementen.
Hans Maertens: Wat ik nog mis in dit rijtje met offline voordelen, is het belang van serendipiteit. Online spelen deze toevalligheden een veel minder grote rol, terwijl deze wel mooie verhalen met zich mee kunnen brengen. Op fysieke evenementen kom je namelijk vaak per toeval mensen tegen waar je niet naar op zoek was, maar waarvan je heel blij bent dat je hen gevonden hebt.
Laten we even een kijkje nemen naar een poll die Tom recent lanceerde via LinkedIn® omtrent netwerkevenementen. Ook hier geeft 89% van de respondenten aan een voorkeur te hebben voor fysieke evenementen. Hoe zien jullie de toekomst?
Stijn Van Der Meulen: De resultaten van deze poll liggen in lijn met mijn voorspelling, gezien ik voel dat er een gigantische honger is naar offline events. Zet mensen op dit moment gewoon aan een tafeltje en het is al voldoende om hun tevreden te stellen. Ze hebben immers zoveel te vertellen. Ik voorspel dat de roaring twenties op het vlak van netwerken eraan komen.
Tom Baeten: De magie van netwerken zit wat mij betreft in de mix tussen fysiek en online. Daarom zie ik de toekomst als een hybride verhaal, waarbij we de kansen en mogelijkheden die het nieuwe normaal ons heeft geboden combineren met de old school manier van netwerken. Zo zal het opnieuw bijwonen van fysieke netwerkevenementen niet enkel heel fijn zijn, maar zal het ook een absolute meerwaarde bieden. De digitale tools kunnen we vervolgens inzetten om onze nieuwe contacten te onderhouden. De ene netwerkvorm sluit de andere dus zeker niet uit.
Celine Van den Eynden: Ik kan mij helemaal vinden in wat Tom zegt. De toekomst van netwerken is hybride, waarbij het virtuele aspect de pre-corona manier van netwerken zal optimaliseren.