Sociale vergelijking op sociale media wat is het en hoe ga je hiermee om?

Auteur:

Tom Baeten
september 25, 2023

Ons vergelijken met anderen op sociale media is een normale gewoonte geworden, en de impact ervan wordt alleen maar groter naarmate het gebruik van sociale media toeneemt. Dit geldt niet alleen voor tieners, maar ook op professionele social media platformen zoals LinkedIn, waar vergelijkingen vaak een professionele dimensie aannemen. Onderzoek toont aan dat, hoewel sociale vergelijking een natuurlijk proces is, sociale media dit kan versterken door het continu presenteren van geïdealiseerde beelden, wat kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid, vooral onder jongeren.

Deze neiging tot vergelijking heeft ernstige implicaties. Studies, zoals die van de KU Leuven en de University of Southern California, wijzen op de negatieve impact op het mentaal welzijn, variërend van onzekerheid en een negatief zelfbeeld tot ernstigere problemen zoals depressie en suïcidale gedachten. Het is essentieel om dit gedrag en de gevolgen ervan te begrijpen en te herkennen dat wat we zien op sociale media vaak geen accurate weergave van de realiteit is. De selectieve, ideale beelden die mensen delen, kunnen een vertekend beeld van ‘normaal’ creëren en ons perspectief en zelfwaardering beïnvloeden.

Onlangs had Tom een interessant gesprek met Ini Vanwesenbeeck, assistent-professor aan de Tilburg University, die samen met haar studenten onderzoek doet naar onder andere sociale vergelijking op sociale media.

Benieuwd naar het interview met Ini? Bekijk dan zeker onderstaande twee video’s of lees de quick read.

1. Sociale vergelijking op sociale media

Quick Read:

In dit interview met Ini, een assistent-professor aan de Tilburg University, bespreken we het interessante onderwerp van sociale vergelijking, met name op sociale media. Ini legt uit dat sociale vergelijking zowel positieve als negatieve aspecten kan hebben. Mensen hebben de neiging zich te vergelijken met anderen op sociale media, vooral wat betreft uiterlijk en prestaties.

Op LinkedIn, een professioneel platform, draait de vergelijking vaak om zichtbare successen, zoals het aantal likes en volgers. Ini benadrukt dat we meestal vergelijken met mensen die op ons lijken of die we bewonderen.

De impact van sociale vergelijking kan zowel motiverend als ontmoedigend zijn. Het kan ons inspireren om onze doelen na te streven, maar het kan ook leiden tot onrealistische idealen. In een professionele context kan dit van invloed zijn op onze carrièrekeuzes en doelen.

Ini suggereert dat we kritisch moeten zijn over wie we volgen op sociale media en dat we doelen moeten stellen die haalbaar zijn. Ze adviseert ook om realistische verwachtingen te hebben en jezelf te blijven herkennen in de mensen die je bewondert.

Hoewel sociale vergelijking op sociale media vaak onbewust is, kunnen we proberen bewuster te worden van onze motivaties en doelen. Uiteindelijk kunnen positieve vergelijkingen ons motiveren en helpen groeien, terwijl negatieve vergelijkingen ons kunnen ontmoedigen en van onze eigen pad af kunnen leiden. Het is belangrijk om balans te vinden en te streven naar gezonde sociale vergelijkingen.

Dit interview benadrukt het belang van bewust omgaan met sociale media en het stellen van realistische doelen in zowel persoonlijke als professionele contexten.

2. Dirty Question:
Kan je sociale vergelijking strategisch uitspelen?

Quick Read:

In dit 4 minuten durende interview met Ini wordt de vraag gesteld of het slim is om sociale vergelijking strategisch te gebruiken in content op sociale media, zoals het opscheppen over je prestaties om concurrenten te intimideren.

Ini benadrukt het belang van authenticiteit op platformen zoals LinkedIn en waarschuwt dat te veel nadruk op opscheppen en cijfers de geloofwaardigheid kan schaden. Ze benadrukt dat waardevolle en relevante content de sleutel is tot succes in content marketing, en dat platte commerciële boodschappen meestal niet goed ontvangen worden door het publiek.

Ze raadt aan om in plaats daarvan de nadruk te leggen op de inhoud en de relevantie ervan. De samenvatting eindigt met een bevestiging van het belang van deze benadering in overeenstemming met hun opleiding.

Benieuwd naar het tweede gesprek over “influencer marketing op LinkedIn” met Ini en mezelf?

Mis dan onze volgende video niet!

Hulp nodig?

Bij Winger Academy zijn we pas tevreden als jij resultaat boekt. We toveren je LinkedIn bedrijfspagina en profiel om in een gouden visitekaartje en maken LinkedIn-content die echt scoort.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste LinkedIn features? 

🔥 Abonneer je dan op mijn maandelijkse nieuwsbrief op LinkedIn

🔥 Volg onze Winger Academy company page

🔥 Volg mij of connecteer met mij en klik op de 🔔 in de rechterbovenhoek op mijn profiel

🔥 Contacteer ons als je meer wil weten over onze opleidingen en diensten

Reading material or learning material? Food for thought!

Eerste hulp bij LinkedIn-problemen

Eerste hulp bij LinkedIn-problemen

Moet je ineens een e-mailadres invullen bij een connectieverzoek? Of nog lastiger: werd je account geblokkeerd? Zit je met twee bedrijfspagina’s die je wil samenvoegen? Heb je plannen om een podcast te starten op LinkedIn?Ik overloop hieronder enkele veelvoorkomende...

Lees meer
Follow us on Social Media